Wednesday

3 SYARAT untuk dapat USWAH HASANAH

Firman Allah SWT :

QS Al-Ahzab : 21

Kita sering dengar para asatizah atau ramai yang menyebut ayat ini terutama apabila tibanya Maulidur Rasul TETAPI jarang-jarang atau mungkin ada yang tidak pernah mendengar para penceramah atau ustaz-ustaz yang menyebut sehingga sempurna  apa yang dimaksud. Untuk mendapatkan MAKNA YANG ASAL mesti dibaca sampai habis ayat.Selalu dengar Uswah Hasanah tetapi apa itu Uswah Hasanah yang disebutkan didalam ayat ini ? Kita menyangka telah mendapat Uswah Hasanah sama seperti orang lain TETAPI sebenarnya jikalau TIDAK ADA 3 SYARAT ini, maka kita tidak mendapat apa yang dikatakan uswah hasanah itu.

1.       BERZIKIR BANYAK-BANYAK
2.       MAHUKAN ALLAH
3.       MAHUKAN AKHIRAT

Inilah syaratnya ! Syarat yang mesti ada untuk mendapat Uswah Hasanah, yakni sebaik-baik ikutan sebaik-baik teladan Rasulullah S.A.W. Ikutan yang baik dalam semua bidang kerja semua bidang kehidupan.

Rasulullah S.A.W  mahukan Allah; Rasulullah S.A.W mahukan Akhirat ; Rasulullah S.A.W banyak berzikir.

Senarai sunah-sunah yang lain bukanlah tidak boleh diikut tetapi sunah-sunah itu terletak disenarai nombor yang keberapa..sunah utama adalah berzikrullah.Ini sunah asas yang paling utama , sunah yang lain berdiri dibawahnya.

Apa saja dalam bidang hidup; kita mesti seperti Rasulullah S.A.W yakni mahukan Allah,mahukan Akhirat dan berzikir seperti Rasulullah S.A.W.

Uswah Hasanah dalam amalan bertariqat

Apabila bertariqat, 3 perkara asas tu dah lepas apabila melazimi dengan ungkapan ini :Kalau dipendekkan lagi : La maksuda ilallah ,tiadalah yang dimaksud melainkan Allah saja.  

KEREDHAAN ALLAH itu bermakna KEBAIKAN AKHIRAT.

Bila bertariqat,kita memang berzikir Allah Allah Allah banyak-banyak,secara automatik kita berzikir banyak-banyak menyebut nama ALLAH kerana mahukanNya secara langsung juga mahukan kebaikan di akhirat.

Dengan ini,lafaz ungkapan :kita telah dapat memenuhi tuntutan 3 syarat untuk mendapat Uswah Hasanah seperti yang dimaksud dalam ayat diatas.

No comments: