Thursday

Kitab Maulid Dibaie

Ku susun bait-bait maulid ini
demi cintaku pada insan mulia bernama Muhammad S.A.W
 Susunan awal yang dibuat pada Tahun 2000Kisahnya bermula apabila jamaah rakan-rakan menjemput untok ke majlis Maulid ini.
Oleh kerana pendokongnya ramai yang vateran belaka malah rawinya tidak tersusun dengan elok; 
kekadang muka surat ini lepas tu muka surat lain pula.Jadi bagi yang baru nak belajar atau baru 
ikut-ikut macam saya ni, susahlah sikit.Maka timbullah idea untok menyusun semula rangkap dan
 rawinya mengikut susuanan bacaan agar mudah dan tidak keliru.Bermula dengan fotostat dan tampal menampal kemudian upgrade sikit dengan tulisan beretaip sehinggalah diterbitkan kitabnya yang 
sebegini.

Sayangi Nabi..
Baginda berjuang bukan untok pangkat,kuasa atau harta tetapi untok kita;umatnya.

Kitab Maulid ini telah dipromotekan kepada sahabat dan rakan-rakan namun penerimaannya
berbeza-beza. Ada yang terus menerimanya dengan lapang dada malah memilikinya walaupun selama in itidak pernah menghadiri sebarang majlis Maulid Dibaie.

Tidak kurang juga ada yang menolaknya dengan alasan mereka tak pandai maulid ini malah ada 
yang kata maulud mereka maulud lain.Yang menyedihkannya kumpulan yang berkata begini adalah kumpulan mereka yang bertarikat.Malah ada yang berani membuat fitnah.

Sebenarny aapa yang mereka pandang ? pada kitab inikah ? atau padaisi kandungannya.Isi kandungannya pun mereka tidak telitikan manakan boleh menilai intipati kitab maulid ini.
Sepatutnya sebagai orang yang cintakan Rasulullah S.A.W tidak mahu ketinggalan memiliki sebarang kitab atau buku yang memuji memuja Junjungan Besar Muhammad S.A.W ,Nabi danRasul yang dikasihi oleh setiap individu Muslim.

Lihatlah bait-bait puji pujanya..lihatlah bait-bait munajatnya..kalau kita hayati sepenuhnya samada dalan majlis keraian maulud,atau membacanya sendirian sekali pun..manik-manik akan tergenang dipinggir mata.Itu tandanya ada kasih,,ada sayang,, ada cinta dan adanya mahabbah dalam diri kita kepada Sayyidil Mursalin Saidina Muhammad S.A.W.

Saya pernah mengikuti Majlis Maulid di Pulau Bahagia di Terengganu.Allahu Robbi..ku lihat genangan air mata,tanggis esak mereka.Majlis ini yang mereka namakan dengan panggilan Majlis Burdah diadakan setiap pagi Jumaat setiap minggu disebuah surau.Sudah puluhan tahun mereka adakan majlis Burdah in itanpa jemu..tanpa letih..tanpa bosan ; air mata kasih sayang kepada Nabi tetap mencurah..tumpah menjadi saksi kecintaan mereka pada Rasulullah S.A.W.

Wahai Anak,wahai isteri,wahai sahabat,wahai teman..marilah curahkan kasih sayang kepada Rasulullah S.A.W. 
Insha Allah, jika kuat ingatan kepada Rasulullah S.A.W ; maka makin dekatlah Baginda kepada kita.                                               Kanak-kanak pun suka mengalunkan Maulid ini

Pelopor awal Kumpulan Maulid Dibaie.Bertanda dalam bulatan mereka yang telah dijemput awal oleh Allah Taala.Semoga mereka semua mendapat kebaikan yang dijanjikanNya..AL-FATIHAH.

PAUTAN ke Bacaan MAULID Disc2

PAUTAN ke Bacaan Maulid Part1

PAUTAN ke Bacaan Maulid Part2

PAUTAN ke Bacaan Maulid Part3

PAUTAN ke Bacaan Maulid Part4

PAUTAN ke Bacaan Maulid Part5

PAUTAN ke Bacaan Maulid Part6

PAUTAN ke Bacaan Maulid Part7

PAUTAN ke Bacaan Maulid Part8

                                           PAUTAN KE SLIDE POWER POINT MAULID DIBAIE


No comments: